Pleyade Innovatie Team

De Vraag

Pleyade is nieuwsgierig en ambitieus als het gaat om zorginnovatie. Niet afwachten, maar initiatief nemen en een actieve bijdrage leveren aan ontwikkelingen. Pleyade heeft ons gevraagd mee te denken over de ouderenzorg van de toekomst en onderzoek te doen, hoe slimme technologie bewoners en zorgmedewerkers kan helpen om het dagelijks leven leuker en makkelijker te maken.

ONZE AANPAK

Wij stelden het Pleyade Innovatie Team (PIT) samen, een samenwerking tussen enthousiaste experts van Pleyade, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de designers van Holland Art Group. De focus van PIT ligt op het ontwerpen en implementeren van gebruiksvriendelijke technologische innovaties die zich richten op het verbeteren van het welzijn van dementerenden en hun omgeving. We noemen dit ‘warme technologie’.

“Met warme technologie willen we leven toevoegen aan de jaren, in plaats van alleen jaren toevoegen aan het leven.”

Als team bedenken en ontwikkelen we, in co-creatie met de zorg, diverse concepten die we toetsen bij, en inzetten voor, de bewoners van Pleyade. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het beleefkussen VITA, Living Moments, de gedichtenbank en de beleefkamer EKKO.

VITA
Beleefkussen

VITA

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zowel muziek als geluid positieve effecten kunnen hebben op mensen met dementie, het beleefkussen VITA speelt daarop in. Familieleden of zorgmedewerkers kunnen op afstand gepersonaliseerde muziek en geluiden in het kussen plaatsen; denk bijvoorbeeld aan ingesproken berichten van familieleden of de favoriete muziek van de gebruiker. Het kussen speelt deze fragmenten af zodra je je hand op één van de vlakken van VITA legt. Het kussen is intelligent: het weet wie het vasthoudt. Hierdoor kan één kussen voor meerdere mensen ingezet worden.

Uit gebruikerservaringen blijkt dat personen met dementie positief op het kussen reageren. Er ontstaat een lach of herinnering, het bevordert een rustmoment en kan zorgen voor verbinding met andere aanwezigen.

LivingMoments

LIVING MOMENTS

LivingMoments helpt ouderen in het aangaan en behouden van sociaal contact. De innovatie slaat de brug tussen de moderne technologie en de oude vertrouwde communicatiemiddelen die we kennen van vroeger, zoals het sturen van ansichtkaarten. Een kleinzoon kan met LivingMoments bijvoorbeeld even laten weten dat hij aan zijn oma denkt.

Familieleden en naasten kunnen via hun mobiele telefoon berichten sturen naar het apparaat wat op de woonlocatie van hun dierbare staat. Het bericht kan tekst zijn, een foto, een geluidsfragement of video. Deze wordt als een (interactieve) ansichtkaart rechtstreeks afgedrukt vanuit het apparaat. Wanneer de ansichtkaart aan de bovenkant van het apparaat wordt gezet, gaat deze leven. De ouderen kunnen via het apparaat op diverse manieren reageren op het ontvangen bericht. 

De Gedichtenbank

GEDICHTENBANK

De Gedichtenbank speelt gedichten en rijmpjes van vroeger af. Die kunnen worden ingesproken door naasten van bewoners of door zorgmedewerkers. Bewoners kunnen op de (rolstoelvriendelijke) bank plaatsnemen en genieten van een gedicht in de buitenlucht. De praktijk leert dat veel bewoners gedichten waarderen en dat er daardoor ook een gesprekje ontstaat.

De intelligente bank weet wanneer er mensen plaatsnemen en leest op dat moment een kalmerend gedicht voor. Vanuit de gehele locatie worden bij bewoners gedichten en rijmpjes opgehaald. Deze worden vervolgens ingesproken door medewerkers, mantelzorgers of familieleden. Hierdoor wordt het bankje een plek waar alle mensen aan kunnen bijdragen en elkaars verhalen kunnen horen.

Referentie

VergelijkbarE CASES